‘We don’t see the world as it is, we see the world as we are’

The Talmud
Humanity at work geeft je inzicht in je menselijke gebruiksaanwijzing en handvatten om je innerlijke staat positief te beïnvloeden. Zodat je stevig kunt blijven staan in uitdagende situaties. 
 

Verbind

Pas wanneer je verbonden bent met jezelf kun je op een open manier kijken naar de ander en de wereld. En vanuit meer vertrouwen en nieuwsgierigheid de verbinding met anderen aangaan.

Je denkt wellicht dat je een rationeel wezen bent die handelt op basis van heldere argumenten. Zo werkt het helaas niet. Het zijn vaak je emoties en gevoelens die onbewust je gedrag sturen, zeker als het lastig wordt. Je reageert bij perceptie van gevaar, ongemak en negatieve emoties snel vanuit je eeuwenoude menselijke behoefte aan veiligheid en controle.

Dit werkt zo:

Het kennen van je eigen gebruiksaanwijzing helpt je om minder onder de lijn te terecht te komen in lastige en uitdagende situaties. Als je duurzaam wilt veranderen is het belangrijk om je bewust te zijn en te blijven van je innerlijke staat. En om compassie te hebben als je toch onder de lijn schiet; dat dit gebeurt is gewoon menselijk.

Bewustzijn van je lijf, gevoelens en emoties is vaak onbekend terrein geworden. Juist in de samenwerking is het belangrijk om je te realiseren dat stemmingen, emoties en lichaamstaal ook besmettelijk zijn. Voordat je het weet schiet je met elkaar in een negatieve spiraal van verwijt, snel oordelen, overtuigen, je afsluiten voor nieuwe informatie of jezelf verdedigen. 

Gelukkig werkt het ook andersom: vergroot je jouw bewustzijn en beïnvloed je je innerlijke staat positief, dan heb je ook positief effect op je team of organisatie. Dan ga je beter om met dilemma’s, conflicten en tegenstellingen en maak je juist gebruik van diversiteit. Daardoor benut je niet alleen het talent van individuen en teams beter, maar voorkom je ook stress, burn-out en onnodig vertrek van medewerkers.