‘It’s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, it’s the one most adaptable to change’

Charles Darwin

Humanity at work helpt je om je bewust te worden van je immuniteit voor verandering en om essentiële
verandervaardigheden te ontwikkelen.

Verander

Hoe navigeer je beter door deze uitdagende tijden? Ander gedrag willen laten zien is een mooi streven, maar ook lastig. Als het makkelijk was had je het allang gedaan. Nieuwe voornemens, nog harder proberen, weer een reorganisatie, het probleem is dat het niet altijd werkt of maar voor even.

We lijken wel immuun voor werkelijke verandering. Want je staat soms met de ene voet op het gaspedaal en met de andere op de rem. Dat komt omdat je overtuigingen verandering kunnen blokkeren. Maar ook omdat je leeft in organisaties of omgevingen met ingesleten overtuigingen en routines. We hebben als mens behoefte aan veiligheid (bij de groep horen) en controle. Hierdoor heb je onbewust de neiging om vast te houden aan gelijk hebben, aan te simpele verhalen, aan je ego en aan polarisatie of ineffectief poldergedrag. Hou je daaraan vast, dan blijf je hetzelfde doen met dezelfde resultaten.

Je verandert daadwerkelijk als je open en nieuwsgierig blijft; naar elkaar en naar jezelf. Om juist als het lastig wordt je perspectief te verbreden. Door betrokken vragen te stellen, te luisteren om te leren en actief te zoeken naar tegenstellingen, onenigheid en diversiteit. Je ontdekt dat gedoe niet altijd een probleem is, maar dat het ook kansen biedt voor iets nieuws.  Zo ontwikkel je nieuwe overtuigingen en perspectieven die je kunnen verrijken en die leiden tot nieuwe uitkomsten.