Humanity at work coacht teams op onderlinge samenwerking en naar meer zelfstandigheid. Zodat je vitaal kunt samenwerken, talenten benut en de resultaten creëert die ertoe doen.

Deze trajecten zijn altijd op maat.

Teamcoaching

Hoe effectief gaat jouw team om met uitdagingen?

Een team is altijd in beweging. Vaak gaat het goed en soms is er ook gedoe. Zeker in deze uitdagende tijden waarin steeds meer zelforganisatie wordt gevraagd en we allemaal leiderschap moeten kunnen tonen. Gedoe is geen probleem. Het hoort bij samenwerken en is vaak een teken dat iets nieuws zich wil ontwikkelen. Helaas is ons brein zo gemaakt dat we die lastige situaties liever uit de weg gaan. Terwijl het vermogen om productief verschillen, tegenstellingen en conflicten te onderzoeken en hanteren de basis vormt voor een goed functionerend team. Het zorgt voor gezamenlijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij besluitvorming. Constructief leren omgaan met gedoe maakt dat een team zelfstandig met uitdagingen kan omgaan en zich kan blijven ontwikkelen.

Ontwikkeling van teams

Net als individuen hebben ook teams dingen te leren en zich te ontwikkelen. Natuurlijk moet er zoveel mogelijk helderheid zijn over missie, visie, doelen, taken, verantwoordelijkheden en werkprocessen. Maar vaak speelt er bij gedoe ook iets onder de oppervlakte van het team. Het is menselijk dat de communicatie verstard kan raken in vaste patronen, er sprake is van oud zeer en zaken niet (meer) worden uitgesproken. Of dat zich relaties verharden en afspraken soms niet meer worden nagekomen. Dat is voor niemand prettig en al helemaal niet effectief. Dat doet iets in de dagelijkse gang van zaken en dat gaat ten koste van vitaliteit en resultaten. Het is een uitdaging voor teams om deze onderstroom te herkennen, te accepteren en te leren gebruiken om iets nieuws te creëren. Zodat het potentieel van het team volledig benut wordt. 

Onze aanpak

Bij teamcoaching kiezen wij voor een integrale aanpak. We starten met bewustzijn over onze menselijke gebruiksaanwijzing en hoe je daar ook in de samenwerking effectiever mee om kan gaan. Hiermee ontschuldigen we gedrag van individuen en bouwen we aan een veilige basis om het ongemak van gedoe aan te kunnen. Dan kunnen we open onderzoeken wat er werkelijk speelt, welke intenties en kwaliteiten er zijn, waar het team naar toe wil, welke teamcompetenties daarvoor nodig zijn en stappen gaan maken. Vanuit dit stevige fundament kan je elkaar weer inspireren, doorontwikkelen en beter samenwerken. 

Team assessment

Het team assessment van The Leadership Circle ® gebruiken we graag bij de teamcoaching. Het maakt zichtbaar welke samenwerkingspatronen en overtuigingen het team in hun greep hebben. Daarbij geeft het richting aan waar het team in de samenwerking naar toe wil en hoe je dit kan bereiken. 

Team: Together Everyone Achieves More

Als je als team ineffectieve samenwerkingspatronen doorbreekt ga je niet alleen de talenten van individuen beter benutten, maar ook die van het team als geheel. Want juist in het benutten van de verschillen en diversiteit zit het potentieel van het team. Je voorkomt onnodige stress, burn-out en voortijdig vertrek van medewerkers. Je zet als team stappen naar een vitale teamcultuur waarin met meer plezier wordt samengewerkt en betere resultaten worden behaald.